Παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου και Λεωνίδα Στολτίδη, και πολυπληθούς αντιπροσωπείας της ΚΝΕ συχεχίζεται για δεύτερη μέρα η αγόρευση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου.
Αφού απέδειξε τον οργανωμένο χαρακτήρα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του ΠΑΜΕ, τον σχεδιασμό της από την ηγεσία της Χ.Α. και τη στάση της ηγεσίας πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο δικηγόρος περιέγραψε τη στάση της ηγεσίας μετά το έγκλημα και συγκεκριμένα τις δηλώσεις του Ηλ. Κασιδιάρη που διέψευδε τη συμμετοχή των χρυσαυγιτών Πανταζή και Καστρινού και χαρακτήριζε «ψεύτες και συκοφάντες» τους καταγγέλλοντες και στον Ι. Λαγό που παρίστανε ότι πληροφορήθηκε την επίθεση την επομένη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Θ. Θεοδωρόπουλος στην τακτική των χρυσαυγιτών να συστήνονται στα θύματά τους, την οποία αργότερα χρησιμοποιούσαν τα ηγετικά στελέχη για να ισχυριστούν «είναι δυνατόν να επιτίθενται και να λένε ποιοι είναι;». «Είναι ικανοί να πουν το μεγαλύτερο ψέμα που δεν μπορεί η κοινή λογική να το καταλάβει, τους ενδιαφέρει η δημόσια χρήση της βίας, το μήνυμα της τρομοκρατίας, να δείξουν ότι “αφού μπορούμε εκεί, μπορούμε παντού”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι διαψεύσεις της Χρυσής Αυγής, η επίμονη προσπάθεια του Λαγού να πείσει ότι έλαβε γνώση μετά το συμβάν ενώ πλέον έχει αποδειχθεί αναντίλεκτα το αντίθετο, αποδεικνύουν πλήρως ότι η επίθεση ήταν σε γνώση της ηγεσίας, σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από αυτήν, εξού και η συγκεκριμένη επικοινωνιακή διαχείριση», παρατήρησε ο δικηγόρος.
Πολύ αναλυτικά αναφέρθηκε στα μηνύματα, στις ομιλίες και στις απολογίες των κατηγορούμενων, επισήμανε τις αντιφάσεις τους και κατέληξε: «Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι ήσαν εκεί, ότι συμμετείχαν -οι δύο δε ως επικεφαλής- στην επίθεση κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών. Προέκυψε ότι δεν ήταν μία τυχαία συνάντηση (…) H εισαγγελέας που δεν δέχεται μόνο τον ανθρωποκτόνο δόλο από τη συγκεκριμένη επίθεση, δεν μας είπε τίποτα για τον Λαγό που καθοδήγησε τη συγκεκριμένη επίθεση. Έχει αποδειχτεί το κατηγορητήριο και τους βαραίνει. Λυπάμαι που κάποιοι εξ αυτών μπορεί να είναι εργάτες».
Πέντε μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ η Χρυσή Αυγή δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα, στην οποία αναφέρθηκε ο δικηγόρος στη συνέχεια και απέδειξε -μέσα από έγγραφα, μαρτυρίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία- ότι δεν ήταν μια προσωπική διαμάχη μεταξύ του Ρουπακιά και του Φύσσα αλλά ένα έγκλημα που τελέστηκε οργανωμένα από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας σε μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή «έχει μία αίσθηση ακαταδίωκτου, ένα “μεθύσι” ανεξέλεγκτης δράσης, στο πλαίσιο της σχεδιασμένης κλιμάκωσης άσκησης βίας κατά μεγάλων ιδεολογικών και πολιτικών αντιπάλων για την εκπλήρωση των καταστατικών της στόχων».
Σχετικά με το συντονισμένο και το οργανωμένο της δολοφονίας ο δικηγόρος αναφέρθηκε στην κατάθεση του αστυνομικού Χατζησταμάτη που είπε για το τάγμα της Νίκαιας: «…Δεν μπορεί τυχαία να βρέθηκαν εκεί, σίγουρα κάτι προηγήθηκε, κάποιος ειδοποίησε. Αν τους μισούς ρωτήσεις πού είναι η Κεφαλληνίας, δεν θα ξέρουν να σου πουν…Τετ-α-τετ και μόνο Ρουπακιάς και Φύσσας δεν θα είχε συμβεί αυτό το πράγμα». Συνδύασε, δε, την κατάθεση του αστυνομικού με την κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά, που υποστήριξε ότι «ο αδερφός μου δεν μπορούσε το μαχαίρι και το αίμα, έτρεμε», και την κατάθεση της αστυνομικού Λεγάτου που εξήγησε τον ρόλο των τριών – τεσσάρων ατόμων γύρω από τον Π. Φύσσα λέγοντας ότι νομίζει ότι τον κρατούσαν «…γιατί ήταν δυνατό παιδί, προκειμένου ο Ρουπακιάς να του καταφέρει το χτύπημα με το μαχαίρι…».
Οπως εξήγησε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, «χωρίς την παρουσία, την ενθάρρυνση και την καθοριστική βοήθεια των άλλων χρυσαυγιτών δεν θα μπορούσε, ούτε καν θα τολμούσε μόνος του ο Ρουπακιάς να σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα».
«Εγκληματική οργάνωση με αδιαμφισβήτητο ηγέτη»
Ξεκάθαρες απαντήσεις που αποδεικνύουν τα ψεύδη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών και τις ανακρίβειες της εισαγγελικής πρότασης έδωσε, χθες, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, η αγόρευση του οποίου συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών.
Ο έμπειρος νομικός, που άφησε το στίγμα του με τις καίριες παρατηρήσεις του και τους ενδελεχείς σχολιασμούς του σε κάθε στάδιο της μακροχρόνιας ακροαματικής διαδικασίας, πρώτα απευθύνθηκε στους δικαστές, επισημαίνοντας ότι «οι τεράστιες συνέπειες της ιστορικής απόφασής τους θα έχουν προεκτάσεις στο μέλλον και στη ζωή της νέας γενιάς που κινδυνεύει, πέραν των άλλων, από έναν ζόφο που έρχεται από τα παλιά, με δήθεν εκσυγχρονισμένο ενίοτε λόγο, που απλώνεται παντού και πυκνώνει».
Ο Θ. Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «αρχηγικό κόμμα» και επικαλέστηκε το καταστατικό που αποδέχεται η οργάνωση, αυτό που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο τον Αύγουστο του 2012 μετά την είσοδό της στο Κοινοβούλιο.
Στο άρθρο 16 αυτού του «επίσημου» καταστατικού αναφέρεται ότι «εκλογή Γενικού Γραμματέα γίνεται εάν τεθεί θέμα από το 51% των συνέδρων, αλλιώς αυτόματη ανανέωση, άρα στην πραγματικότητα ισοβιότητα του αρχηγού», είπε ο δικηγόρος και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17, ο Αρχηγός επιλέγει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Συμβουλίου, ορίζει τον γενικό διευθυντή, επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και καταρτίζει τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος.
Δηλαδή «ο Αρχηγός είναι ο μόνος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης, έχει πλήρεις, απόλυτες και καθολικές εξουσίες τόσο στον γενικό σχεδιασμό της δράσης της Χρυσής Αυγής σε κεντρικό επίπεδο όσο και στη διεύθυνση και καθοδήγηση των Τοπικών Οργανώσεων μέσω των στελεχών του, τα οποία, μέσω της καθετοποιημένης ιεραρχικής δομής αναφέρονται σε αυτόν είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρων τους και εκτελούν αναντίρρητα τις υποδείξεις του».
Συναυτουργοί βουλευτές
Σχετικά με το επιχείρημα της εισαγγελέως, ότι έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του «αρχηγικού» κόμματος η απόδοση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και σε όλους τους βουλευτές, ο δικηγόρος χαρακτήρισε «αναντικατάστατη» τη συμβολή των βουλευτών στην πραγματοποίηση των σκοπών και στόχων της οργάνωσης και τόνισε ότι, «έχοντας πλήρη δυνατότητα να διαμορφώνουν και να χαράσσουν πολιτική και να ελέγχουν την υλοποίησή της από τα λοιπά κατώτερα στελέχη, αλλά και να πληροφορούνται λεπτομερέστερα όλα όσα συνέβαιναν και αφορούσαν τη Χρυσή Αυγή, τους καθιστούν οπωσδήποτε συναυτουργούς στο αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην εσφαλμένη επιμονή της εισαγγελέως να αναζητά εντολή Μιχαλολιάκου για τη διάπραξη των αδικημάτων, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται εντολή ενός μέλους σε άλλο για να τελεστεί το έγκλημα του άρθρου 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, αφού «το μέλος ήδη με την ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση και την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους αυτής έχει τελέσει το αδίκημα του 187§1 Π.Κ.».
Εξονυχιστική ήταν η αναφορά του συνηγόρου στη δολοφονική επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για την οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τον οργανωμένο και συντεταγμένο χαρακτήρα της και τη στοχοποίηση των θυμάτων ως κομμουνιστών και μελών του Συνδικάτου Μετάλλου.
Ο δικηγόρος απέδειξε μέσα από αδιάσειστα στοιχεία τον σχεδιασμό της επίθεσης από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία «υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα των εργολάβων-εφοπλιστών και ανέλαβε να “καθαρίσει” τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εξαφανίζοντας το ΠΑΜΕ μέσω της τρομοκρατίας και της δολοφονικής βίας».
Προαναγγελθείσα επίθεση
Εκτενώς αναφέρθηκε και στη στάση της Κεντρικής Διοίκησης πριν από την επίθεση, κατά τη διάρκειά της και αμέσως μετά, και απάντησε ακόμη μια φορά στην εισαγγελέα που ρωτούσε τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες αν εντόπισαν τους συνδικαλιστές και μέσα σε μια ώρα ειδοποίησαν την ηγεσία για να πάρουν την έγκριση.
«Οχι», είπε κατηγορηματικά ο δικηγόρος, «αλλά προέκυψε ότι δεν ήταν μια τυχαία συνάντηση. Είχαν προηγηθεί οι γνωστές προαναγγελίες, το τάγμα εφόδου ήταν σε ετοιμότητα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Μόλις έγινε ο εντοπισμός των αφισοκολλητών, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ειδοποιήθηκαν, συγκροτήθηκαν σε τάγμα σε ελάχιστο χρόνο, οπλίστηκαν και υλοποίησαν το σχέδιο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής: να εξαφανιστεί το ΠΑΜΕ από τη Ζώνη, να σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ, να λειτουργήσει η Ζώνη υπό την αιγίδα της».
Παρόντες ως την καταδίκη
Στο ακροατήριο βρέθηκαν χθες η Μάγδα Φύσσα, οι ομότιμοι καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Ηλίας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Σωτήρης Πουλικόγιαννης (θύμα δολοφονικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής και μάρτυρας κατηγορητηρίου) και πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.
«Θεώρησα συμβολικό μου χρέος να παραστώ στη δίκη και να διαδηλώσω την πεποίθησή μου ότι αυτό που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με τη Χρυσή Αυγή συνιστά ένα απόστημα, το οποίο πρέπει πάση θυσία να εξοβελιστεί. Η μνήμη δεν αρκεί. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να αποδεχόμαστε αυτά που υπάρχουν ως φυσικά. Γι’ αυτό και πρέπει συνεχώς να βρίσκεται κάτι να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι όλες οι μορφές του φασισμού -παλαιού ή νέου- ελλοχεύουν πάντα στη γωνία και ότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε πάντοτε όλοι ενώπιον αυτού του φοβερού κινδύνου. Η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, φυσικά, με ανησυχεί. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι το δικαστήριο θα συμβάλει με την απόφασή του στην αποκατάσταση μιας δημοκρατικής ομαλότητας που τίθεται -αλίμονο- πάντα σε αμφισβήτηση».
«Είναι υποχρέωση του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που δείχνει για την υπόθεση από την αρχή, να στηρίζει τη διαδικασία από την πλευρά όλων όσοι αντιμάχονται την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Αυτό που έχει καταλάβει όλος ο κόσμος εδώ και καιρό και αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα μέσα από τη μακρόσυρτη εξέλιξη της δίκης είναι ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό, η εισαγγελική πρόταση έρχεται σε αντίφαση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο ελπίζω ότι δεν θα διαψεύσει η απόφαση του δικαστηρίου».
«Θεωρώ ότι είναι χρέος όλων μας να συμπαρασταθούμε, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση της δίκης, στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής και στη συγκλονιστική φιγούρα της Μάγδας Φύσσα. Η εισαγγελική πρόταση είναι τελείως ανιστόρητη και αποσκοπεί στο να εκτροχιάσει μια κρίσιμη ακροαματική διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης. Φυσικά, θα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου που ελπίζω να ανατρέψει την εισαγγελική πρόταση. Η Χρυσή Αυγή αποδείχθηκε ότι είναι εγκληματική οργάνωση και αυτό πρέπει να επισφραγιστεί».